43 от 120 кабинкови и открити въжени линии в страната нямат

...
43 от 120 кабинкови и открити въжени линии в страната нямат
Коментари Харесай

Прокуратурата: 43 от 120-те въжени линии в България са без книжа

43 от 120 кабинкови и открити въжени линии в страната нямат строителни бумаги и документи за въвеждане в употреба. Това излиза наяве от публично известие на прокуратурата. С него се регистрира инспекция на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) и Държавната организация за метрология и механически контрол (ДАМТН), предоставена от държавното обвиняване и обхванала всичките 120 броя линии.

В хода на инспекцията е открито, че при 71 бр. от съораженията не са открити нарушавания. Без документи за въвеждане в употреба, в това число и без  данни за издадени позволения за градеж, са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото положение на 14 обекта. Четири от тях са в неприятно техническо положение, само че същите не се експлоатират.

Установено е нелегално строителство на градеж - Клуб „ Руска баня “, построен на начална станция на въжена линия   Кабинков въжен превоз „ Княжево-Копитото, в Природен парк „ Витоша “, оповестява прокуратурата. Най-често повтарящи се нарушавания на строителните правила и правила са във „ Витоша “ –13 бр. съоръжения; „ Белица “ – 7 бр. съоръжения; „ Мальовица “ – 5 бр. уреди.

В резултат на това е изпратено наставление до началниците на РДНСК, респ. до кметовете на съответните общини (райони) да подхващат административни и административно-наказателни ограничения по отношение на установените нарушавания.

Констатирани са и нарушавания на Наредбата за безвредната употреба и техническия контрол на въжени линии. Най-често повтарящите се нарушавания на цитираната наредба  са във „ Витоша “ – 10 и „ Боровец “ - 4. Съставени са 4 акта за административни нарушавания и са наложени 93 насилствени административни ограничения. Всички те са в района на Западна Централна България.

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да подхващат и следващи ограничения за прекратяване на нарушаванията, както и за прецизно съблюдаване наредбите на нормативните актове, свързани със законността на тези градежи и уреди и тяхната техническа валидност. На контролните органи е разпоредено да изследват и преценяват какви са опциите за легализиране на противозаконните линии. Компетентните органи би трябвало да обмислят и опцията за прекъсване от употреба и унищожаване на градежите, за които няма строителни бумаги или не са безвредни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР